Klikk her for å søke

Trykk og belastningskapasitet

Dekktrykket ditt er grunnleggende dersom du ønsker å optimalisere ditt kjøretøys yteevne, og garantere økt slitasjemotstand og levetid på dekkene dine. Først og fremst er det viktig å huske på at selve pumpingen har en direkte påvirkning på dekkets belastningskapasitet. Så jo høyere trykk dekket har, jo større belastningskapasitet har det. Og jo lavere trykk dekket har, jo mindre belastningskapasitet har det.

Korrekt dekktrykk – en sikkerhetsgaranti

Et korrekt pumpet dekk vil stabilisere dekkstrukturen og bidra til en jevn fordeling av belastningen dekket undergår, som vil optimalisere yteevnen og garantere deg bedre sikkerhet.

Vær nøye med å pumpe luft i dekket, så det får det anbefalte trykket fra produsenten. Dette kan lønne seg på flere felt. Et korrekt pumpet dekk vil betydelig forbedre dekkets slitasjemotstand, senke kjøremotstanden (et korrekt oppblåst dekk sparer drivstoff) og levetiden.

Dekktrykket påvirker kjøretøyets yteevne

Enkelte spesialiserte bilblader har satt korrekt pumping av dekk i fokus, og hvilke konsekvenser det har på kjøretøys generelle prestasjoner. De har utført tester som viser at underoppblåste dekk har direkte påvirkning på kjøretøyets reaksjonstid og manøvreringspresisjon.

Under en av de gjennomførte testene ble dekkene Goodyear Eagle GT-HR High Performance All-Season (kjent for høy slitasjemotstand) montert på to BMW 320D fra 2008. I det ene tilfellet var dekkene pumpet i henhold til anbefalingene fra produsenten, med 2,1 bar foran og 2,6 bar bak. I det andre tilfellet hadde dekkene 30 % mindre trykk (1,6 bar foran og 2,0 bar bak).

Denne komparative testen viste at underoppblåste dekk hadde lengre reaksjonstid og var vanskeligere å manøvrere, i forhold til dekkene som var fylt med anbefalt trykkmengde. I tillegg opplevde sjåføren som kjørte med underoppblåste dekk en ubehagelig kjørefølelse med ujevnheter og støt. Et svinn på 7 % drivkraft ble registrert

Hvor finner jeg produsentens anbefalte trykkmengde

Optimalt trykk, altså det som anbefales av produsenten, står enten i brukerhåndboken eller på innsiden av førerdøren.