Klikk her for å søke

Tramlining - flytefornemmelse

Kanskje har du opplevd mikrovibrasjoner i rattet, eller har følelsen av å miste kontrollen over kjøretøyet når du kjører på en vei med hjulspor over en lengre strekning.

Dette fenomenet kalles "tramlining" og oversettes med sporing, og kommer av hjulenes tendens til å følge hjulspor på samme måte som en trikk.

Heldigvis vare disse fenomenene bare i noen få sekunder. Bortsett fra for bilister som jevnlig kjører på dårlig vedlikeholdte veier. For disse er det et reelt behov å redusere sporingsfenomenet.

Dekkenes påvirkning

Som du sikkert selv har erfart eller lest her, så er ikke dekk bare tøfler man fester til felgene uten å tenke mer over det.

Dekkets egenskaper avgjør kjøretøyets atferd og også sporingstendensen.

Mottakelige forhold for Tramlining:
  1. Dekk med høy yteevne (med få riller) er stort sett mer følsomme enn dekk med en kraftig profil. Dette kommer av kontakten med veien er mer betydelig for et sportsdekk enn for et personbildekk. Derfor er de mer følsomme for ujevnheter i veien.
  2. Jo bredere dekket er, jo mer veigrep har de. Derfor blir det også mer utsatt for sporing.
  3. Sporvidden, som er avstanden mellom to hjul på samme aksel, bidrar også til fenomenet. Jo bredere sporvidde, jo mer utsatt for sporing er kjøretøyet.
  4. Slit på suspensjon kan også fremkalle hjulkast som kan forsterke sporingen. Dette kan enkelt unngås ved å bytte ut de slitte suspensjonene.
  5. Hellingsvinkel. Er den negativ økes sjansen for sporing, siden den tillater krappere svinger.
  6. Runflat-dekk forsterker sporingstendensen ettersom dekksidene er så stive at de tilbakesender signaler om veiens ujevnheter til suspensjonen og styret.