Klikk her for å søke

Sprekker og slitasje på dekk

Vi vet allerede at når dybden på dekkmønsteret er under 1,6 mm er det obligatorisk å skifte dekk for å unngå ulykker.

Men finnes det andre kriterier for å skifte dekk? Hvis dekkene er over 5 år, betyr det da en obligatorisk utbytting?

Dekkets levetid er kraftig forbundet med bruk og værforhold. Under perfekte forhold kan et dekk vare i opptil fem år og 60 000 kilometer. For et slik resultat må følgende kriterier oppfylles:

  • Perfekt trykk som sjekkes jevnlig
  • Feilfri geometri
  • Opprettholdelse av rotasjonsprinsippet hver 10 000. kilometer.
  • Ideelle parkeringsforhold (svalt med minimalt sollys)
  • Temperert klima

Men selv om alle disse kriteriene oppfylles, vil gummien likefullt endre seg i løpet av årene, og det vil oppstå sprekker på dekksidene og mønsteret.

Hva skyldes disse sprekkene?

Dekkene blir hele tiden underlagt harde tester. De må takle mange betydelige temperatursvingninger, rullemotstand, forurensning, bremsestøv osv. Alt dette bidrar til å angripe gummien, til tross for behandlingen den får før dekket tas i bruk. Den mest synlige konsekvensen av disse daglige provokasjonene er tap av elastisitet og sprekkdannelse. Det er mulig å forsinke disse frembruddene ved regelmessig bruk.

Er sprekkene en trussel for min sikkerhet?

Så lenge de er overfladiske er sprekkene ufarlige. Ikke desto mindre er disse mikrobristene på dekket et tegn på kritisk slitasje på gummien. Tap av elastisitet vil påvirke den generelle yteevnen på dekket. Derfor vil det være nødvendig å skifte det.