Klikk her for å søke

Skifte hjul på en bil

Enten det er en punktering eller det er på tide å skifte til vinterdekk, så kan det være greit å vite hvordan man skifter hjul. Slik kan man unngå unødvendig tid og strev langs veikanten, hvor det alltid er farlig å oppholde seg.

Om du blir nødt til å bytte hjul langs veikanten, må du huske på å bruke refleksvest, slå på varselblink og sett ut varseltrekant 30-40 meter unna.

For å skifte hjul, gjør følgende:

 1. Parker bilen på en flat overflate. Aldri skift dekk i bakke, da kan bilen trille vekk fra deg.
 2. Prøv også å unngå mykt underlag, som jordbunn. Bilens vekt vil få jekken til å synke ned i bakken. Dersom du ikke har noe valg, kan dette løses ved å sette en solid og lang nok planke under, som vil støtte for noe av vekten.
 3. Trekk i håndbremsen og sett bilen i gir (eller bruk posisjonen "parking" dersom bilen har automatgir).
 4. Fjern eventuell hjulkapsel.
 5. Skru lett i boltene på hjulet du ønsker å bytte før du løfter bilen. Skru mot klokken for å løsne. Ikke fjern boltene, det holder å bare gjøre dem løsere.
 6. Løsne boltene med en kryssnøkkel eller en hjulnøkkel, som normalt befinner seg i bagasjerommet sammen med reservehjulet
 7. Sett opp jekken på et jekkpunkt som er så nært som mulig til det hjulet du ønsker å skifte. Vær nøye med at jekken er rett, og at den ikke heller.
 8. Løft opp bilen til hjulet ikke lenger er nær bakken. Hvis du bytter punktert hjul er det viktig å huske på at hjulet du skal bytte det ut med er større, da det er oppblåst. Derfor bør du løfte bilen et par centimeter ekstra.
 9. Fjern boltene helt. Det kan hende at hjulet har vanskeligheter med å komme av hjulakselen på grunn av rust. I så fall bør du slå litt på hjulet og dekket for å løsne felgen.
 10. Legg hjulet under bilen for å holde den på plass i tilfellet jekken skulle streike. Hvis det skulle skje, vil det bli mye billigere å erstatte en ødelagt felg, enn en ødelagt hjulaksel.
 11. Sett reservehjulet på hjulakselen. Når det er på plass skrus boltene fast for hånd, til du merker motstand. Se til at boltene er rene og at det ikke er støv eller småstein i rillene på skruen.
 12. Fest boltene med kryssnøkkelen mens du overholder rekkefølgen for festing av en felg. Det nytter ikke å stramme som en gal for å unngå ubalanse på kjøretøyet.
 13. Senk bilen rolig med jekken. Når den har nådd bakken fjernes jekken.
 14. Stram nok en gang boltene med kryssnøkkelen. Det er ingen vits i å legge seg over nøkkelen for å stramme skruene. Er de for stramme kan felgen og hjulakselen skades. Dessuten blir det vanskeligere å løsne dem igjen når du skal skifte hjul neste gang
 15. Sett på plass eventuell hjulkapsel.
 16. Legg det punkterte hjulet i bagasjerommet sammen med jekken og kryssnøkkelen.

Sånn, hjulet er skiftet og du kan fortsette turen.