Klikk her for å søke

Hvordan skifte motorsykkeldekk selv?

For å spare noen kroner, kan det være lurt å montere dekkene sine selv - hvis man har det rette verktøyet, selvfølgelig. Det er både mulig og realistisk når det gjelder motorsykkel og Quad, men det frarådes for biler, da du står i fare for å skade dekk eller felger.

Nødvendig utstyr

For å kunne skifte dekk selv er det viktig å ha riktig verktøy:

  • En ventilnål/kjegleverktøy til montering og avmontering av Schraderventilen.
  • En dekkmaskin til å løsne dekket fra felgen.
  • 3 felgbeskyttere
  • 3 dekkjern
  • Monteringsfett og såpe
  • avbalanseringssett

Avmontering av dekket

I første etappe fjernes luften fra dekket så raskt som mulig. Dette gjøres ved å åpne ventilen med hjelp av ventilnålen.

Deretter settes dekket på diskmaskinen for å løsne dekket på begge sider av felgen. Om du ikke har en dekkmaskin er det mulig å bruke en skrustikk med brede nok kjever, eller en hydraulisk presse.

Når dekkene er løsnet, smør dem inn med fett eller såpe, så avmonteringen blir enklere.

For å få dekket løs fra felgen brukes dekkjernene og felgbeskytterne. Sett en felgbeskytter på felgen og bruk dekkjernet til å få løs dekket. Gjenta prosessen helt til første side er løsnet.

For å løsne fra den andre siden gjøres det samme, men fra innsiden av felgen.

Montering av dekket

Smør igjen både felg og nytt dekk. Den første dekksiden faller lett på plass rundt felgen ved å trykke lett på 3/4, og den siste 1/4 ved hjelp av dekkjern.

For å få inn den andre dekksiden, må du bruke dekkjern mens du samtidig trykker dekket ned med kneet eller få hjelp av en annen person.

Når dekket er festet på plass, monteres ventilen på igjen ved hjelp av dekknålen

Siste etappe går ut på å feste dekket på felgen ved å pumpe luft inn, til man hører to "klikk". Klikket betyr at dekket er festet som det skal på felgen

Nå gjenstår å pumpe luft i dekket til det får riktig trykk, og avbalansere hvis det er nødvendig.