Klikk her for å søke

Korrekt dekkskifte

Det anbefales å utstyre bilen med fire identiske dekk. Er det for stor forskjell foran og bak, kan det hende at de ikke reagerer like raskt, som kan gjøre det vanskelig å styre kjøretøyet


Skifte ett enkelt dekk

Kjøretøyforskriftene sier at forskjellen på dybde i hovedmønster på to dekk som er montert på samme hjulaksel ikke må overskride 5 mm.

Hvis dette er tilfellet for deg, og du trenger å skifte ett av dekkene, må du skifte det ut med et dekk som er identisk. Det nye dekket må ha alle de samme egenskaper: merke, profil, belastningsindeks, hastighetsindeks og diameter.


Skifte to dekk

Når dine dekk er slitte er det svært viktig å bytte dem. Gode dekk er ensbetydende med sikker kjøring. Det er viktig å velge dekk som svarer til de originalt monterte, når du skifter slitte dekk.

Når du skifter dekk på bilen er det viktig å montere de minst slitte dekkene på bakhjulene. Da blir kjøretøyet lettere å styre hvis du mister veigrepet, ettersom forhjulene blir styrt av rattet i motsetning til bakhjulene.

Ved bytte av dekk er det viktig å kontrollere slitasje, og legge merke til om denne er regelmessig. Dersom dette ikke er tilfellet er det på denne måten lett å oppdage en feiljustering av balanse eller hjulutmåling

Dersom slitasjegrensen på 1,6 mm er nådd, er det best å bytte dekk så raskt som mulig. Jo lenger du venter, og jo tettere på denne grensen du kommer, desto større er risikoen for vannplaning.


Skifte fire dekk

Når alle fire dekk er nedslitt, kan du byttet dem med dekk av identisk størrelse. Om du er fornøyd med din nåværende dekktype, kan du beholde samme produsent. Men om dette ikke er tilfellet, kan du velge blant mange forskjellige billige dekk på nettet.


Og hva med feholdet mellom kvalitet og pris?

Det er viktig å ta dekkenes holdbarhet i betraktning når man skifter dem. Det kan nemlig vise seg at dekkene man fikk kjøpt billig likevel ender opp med å bli en dyr affære. Nettopp dette dekket kan ha en kortere holdbarhet og kan være av dårligere kvalitet, som gjør det nødvendig å byttes ut oftere.

Ved bytte av dekk, er det viktig å tenke på følgende kriterier:

  • Dekkenes støynivå
  • Veigrepet
  • Kvaliteten på gummien
  • osv...

Det er viktig å finne et godt kompromiss