Klikk her for å søke

De forskjellige typene alufelger

Hvis du vil skifte ut felgene, enten fordi de er ødelagt eller fordi du vil ha en ny look, så er det flere spørsmål å stille seg.

Hvilke forskjellige felgtyper finnes det?

Felger er et produkt med en estetisk skjønnhet som ofte kan være forbløffende, men egenskapene deres er ofte ukjente av den gjengse bilist. Selv når det kommer til sammensetningen deres. I daglig tale blir felger omtalt som én enkelt ting. Men de kan både fremstilles i én del monoblokkfelg (som er vanligst), eller sammensatt av mange deler som hos en avmonterbar felg: hoveddelen, felgstjernen og felgbanen.

Den demonterbare felgen består av to eller tre sammensveisede deler som danner en komplett felg.


De demonterbare felgene blir utviklet på forskjellige måter. Hoveddelen kan enten være smeltet eller støpt. Ofte er felgstjernen på demonterbare felger av aluminium, men den kan også være av magnesium.

Slik kan man skape skreddersydde felger til diverse bruk. Denne type felg ble opprinnelig utviklet til konkurransebiler og ble gradvis vanligere blant tuning-entusiaster.

De demonterbare felgene er forbeholdt merker av toppkvalitet. De gir en mye større tilpasningsevne og er egnet til kjøretøy med særegne mål eller til tuning. Om de tar skade er det mulig å skifte ut kun den ødelagte delen.

Hvilke fremstillingsprosesser finnes det?

Til monoblokkfelger

Felgstøpningen finner sted ved å helle flytende aluminium i en nøye utviklet form. Man kan bruke flere metoder. Den kan se enkel ut, men ikke la deg lure. Utviklingen av en toppkvalitetsfelg er et sant mesterverk.

Tyngdekraftstøping

Tyngdekraftstøping er den enkleste måten å støpe på. Man lar helt enkelt tyngdekraften fylle formen.

Tyngdekraftstøpningens hovedfordel er den lave prisen. Det er også en god metode når design er viktigere en vekten.

Da prosessen først og fremst hviler på tyngdekraftprinsippet, er ikke aluminiumets massetetthet like høy som ved andre fremstillingsmetoder.

Som regel trenger disse felgene en høyere masse for å kunne oppfylle krav om motstandsdyktighet.

Lavtrykksstøpning

Lavtrykksstøpning benytter lavt trykk for å fylle aluminiumet i formen. Det går da raskere enn ved tyngdekraftstøping. De mekaniske karakteristikkene i materialet forbedres da tettheten blir mye høyere.

Produksjonskostnadene er noe høyere enn ved tyngdekraftstøping. I dag er dette likefullt den mest vanlige måten å produsere lettmetallfelger på.

Noen produsenter bruker høyere trykk for å redusere felgvekt og forbedre strukturen, men dette er en dyrere prosess.

Den lavtrykksstøpte formen utgjør det mest vanlige valget på utskiftingsmarkedet, da den har en fin balanse mellom vekt og motstandsdyktighet.

Shear Spinning teknologi

Denne banebrytende metoden tar utgangspunkt i lavtrykksstøping. Deretter oppnår man ved hjelp av en spesiell maskin en rotasjon (spinning) av basisstøpningen, samt oppvarming av støpningens utvendige del. Samtidig trykker ledeblokker på felgstjernen og trekker i den, litt som en pottemaker.

Sammen vil varmen, trykket og rotasjonen gi en felg med samme motstandsdyktighet som en smidd felg, men med mye lavere produksjonskostnader.

O.Z har i flere år brukt denne fremstillingsprosessen for sin produksjon av Formule 1 felger.

Utskiftingsfelgen Formule HLT (High Light Technology) er et av de mest kjente eksempler på felger som er fremstilt med denne prosessen.

High Light Technology er en eksklusiv teknologi som utelukkende brukes av O.Z, som holder den hemmelig.

Det må sies at alle produsenter ønsker å nærme seg kvaliteten på en smidd felg, men uten de høye produksjonskostnadene.

Smidde felger

Dette er toppkvalitetsfelger.

Smimetoden går ut på å forme en felg ut fra en aluminiumblokk ved meget høyt trykk.

Det endelige produktet er så tett og så motstandsdyktig at de smidde felgene er svært lette.

Dette kommer av fiberegenskapen som oppnås når materialet forvrenges og metallkrystallene endrer retning, noe som forsterker strukturen på det ferdige produktet.

Utstyr-, maskin- og materialomkostninger gjør at disse felgene regnes for å være luksusprodukter.

Demonterbare felger

Som tidligere nevnt, så er produksjonsmetodene for demonterbare felger de samme som for monoblokkfelgene, bortsett fra at hver del blir laget separat.

Dette åpner for mange forskjellige produksjons- og materialkombinasjoner, Man kan for eksempel ha en felg hvor hoveddelen er i støpt magnesium og felgstjernen i smidd aluminium...