Klikk her for å søke

Justering av dekk, geometri og hjulutmåling

Med mindre man er en bilist med meget stor kjennskap til mekanikk og besittelse av rett verktøy, bør man ikke endre på justering av geometrien. Hvert kjøretøy har sin optimale konfigurasjon for cambervinkel, castervinkel og toe- eller sporvinkel som utelukkende mekanikere er i stand til å måle, da selv en tidels millimeter er viktig.

Geometri går ut på å kontrollere og justere hjulenes helling. Dette koster omtrent 1000 kroner avhengig av verksted.

Selv om det kan virke dyrt, så vil en dårlig utført justering kunne få alvorlige konsekvenser for dekkets levetid, og gi ekstra omkostninger i tillegg til dårlig kontakt med rattet.

Før vi går inn på det mer tekniske, er det viktig å stille seg enkelte spørsmål rundt geometrien.

Er geometri en regelmessig rutinekontroll, slik som oljeskift?

Nei, det er en spesialprosedyre som må utføres kun hvis du oppdager ett av følgende problemer:

  • • Kjøretøyet trekker enten til høyre eller venstre ved rett kjøring.
  • Ujevn slitasje på dekkene
  • Rattet er ikke i aksen sin.
  • Dekkene hviner uten synlig grunn.

Må jeg utføre geometrikontroll hver gang jeg skifter dekk?

Som regel er det ikke nødvendig å kontrollere geometrien så lenge du opprettholder de samme målene som sist. Derimot vil endring av størrelse på dekk kreve geometrikontroll. Husk også på at de fleste verksteder utfører denne kontrollen uansett, som et sikkerhetsmål.

Hva går egentlig justeringen ut på?

Hjulutmålingen justerer følgende vinkler: camber, caster og toe (spor).

Hver enkelt bil har sine egne svært nøyaktige mål, men enkelte amatører liker å tilpasse kjøretøyets atferd med enkelte små endringer. Hjulutmålingen utføres på millimeternivå og ved hjelp av spesialutstyr, geometribenken.


Cambervinkel

Den måles i grader. Graden er negativ idet dekkhøyden heller svakt mot kjøretøyet. Den er positiv idet den heller vekk.

For en sportskjører vil negativ vinkel gjøre det enklere å foreta krappere svinger. Men dette fører til tap av veigrep på rette veier, og vil hindre bremsing og kraftige fartsøkninger.Castervinkel

Denne måles også i grader, og måler vinkelen på fjærbenets helling frem og tilbake fra det loddrette planet.

Den sikrer stabil styring i høy hastighet og gjenoppretting etter en sving. Som regel er det ikke mulig å endre castervinkel, men endring kan være nødvendig etter en ulykke.Sporvinkel, eller toe

Toe vinkel eller åpningsvinkel måler om hjulene peker mot eller fra hverandre. Dersom de peker mot hverandre er det toe, peker de fra hverandre er det en åpning.


For å forsikre seg om at det er generell balanse, er et kjøretøy med bakhjulstrekk ofte kjennetegnet med toe vinkel, mens kjøretøy med forhjulstrekk ofte har åpningsvinkel.
Det er med andre ord viktig å forsikre seg om at vinklene er stilt inn riktig.

Det er ikke så nøye om kjøretøyet ditt har de nyeste dekkene med den lengste holdbarheten. En feiljustering på bare et par millimeter vil kunne utdanke selv de beste og mest holdbare dekk.